Voorwoord

In het vierde jaar van de opleiding ontwerp en media aan het Cibap moest ik een periode van 17 weken stage lopen. Dit is een stageverslag gegoten in een onepage website. Hierin vertel ik hoe ik mijn stage heb ervaren en wat ik heb geleerd en gedaan. Het bedrijf waar ik stage heb gelopen heet de Staat van Creatie en is gevestigd in Leeuwarden. Ik heb deze stage als erg leuk en leerzaam ervaren. Tijdens deze stageperiode heb ik veel verschillende werkzaamheden mogen verrichten, daardoor heb ik weer meer ervaring opgedaan in de beroepspraktijk van mijn opleiding die ik volg. Hierdoor heb ik een beter beeld gekregen van het werkveld. Daarnaast weet ik wat voor kennis en kwaliteit ik in huis moet hebben voor dit beroep.

Tot slot wil ik graag een dankwoord uitspreken aan alle medewerkers van de Staat van Creatie en mijn Stagebegeleiders Tarek en Jetze. Zij hebben tijdens mijn stageperiode voor een goede begeleiding gezorgd. Daarnaast hebben zij ervoor gezorgd om een andere blik te vormen in mijn werkveld en daardoor heb ik nieuwe inzichten opgedaan. In het bedrijf, de Staat van Creatie, heerste een prettige werksfeer waarin ik op een leuke en ontspannende manier effectief kon werken.

Begin met lezen

Inleiding

De diensten van de Staat zijn voornamelijk het maken van webdesigns, logo's, huisstijlen, concepten, campagnes en thema websites. Mijn activiteiten waren het maken van thema websites, webdesigns, logo's, overige communicatie middelen en het fixen van bugs in websites. Zo heb ik vele verschillende taken gekregen en waren mijn stagedagen altijd afwisselend en uitdagend. Ik vind het lastig om te zeggen wat ik daadwerkelijk het leukst vind om te doen, want ik heb overal plezier in en ik ga altijd nieuwe uitdaging aan om er wat van te leren.

Voordat ik ging stagelopen heb ik ook mijn proeve van bekwaamheid in de praktijk gedaan bij de Staat. Dit was een opdracht voor het restaurant Unia 12. Zo heb ik een logo en huisstijl en alle overige communicatie middelen ontwikkeld voor dit restaurant. Voordat ik begon met mijn stage bij de Staat, wist ik al enigzins wat ik kon verwachten van mijn stage. Ik wist dat dit bedrijf mij voldoende uitdaging kon bieden en daarom heb ik ook gekozen om mijn stage hier te lopen.

de staat van Creatie

Een van de slogans van de Staat van Creatie is "Het internet moet mooier". De Staat maakt doordachte concepten en designs voor gebruiksvriendelijke websites die perfect aan de behoeftes van gebruikers voldoen. Naast webdesigns maken ze ook logo's, huisstijlen, concepten, campagnes en thema websites.

De Minister van Creatie Tarek Laarif heeft de Staat gesticht. Tarek zit boordevol met ideeën en creatieve inzichten over een mooier en gebruiksvriendelijker internet. Na jarenlang ervaring te hebben opgedaan bij toonaangevende webburo’s in Friesland en in de randstad was het voor Tarek tijd een volgende stap te maken. Zo ontstond de Staat van Creatie. Al snel had Tarek alles goed op de rit en werd er een zetel voor Jetze vrijgemaakt als Minister van Handel. Jetze is het eerste aanspreekpunt van de Staat, is communicatief sterk en zorgt voor een gedegen projectplanning. Tarek komt met de creatieve concepten en unieke onderscheidende designs. Sinds 2017 werd er nog een zetel vrij gemaakt voor Staatssecretaris van Creatie Marije en zo breide de regering uit. Marije is erg getalenteerd en net afgestudeerd, ze geeft de Staat frisse ideeën en nieuwe inzichten en zo is de regering sterker geworden.

Jetze Paulusma

Minister van Handel

Tarek Laarif

Minister van Creatie

Marije Bakker

Staatssecretaris van Creatie

Werkwijze

De Staat van Creatie werkt veel samen, dit is hun organisatie structuur. Ze werken samen met een netwerk van freelancers, ieder met een eigen specialisatie. Zo zijn ze erg flexibel en erg kwalitatief gericht. Per project stellen ze een ‘op maat gemaakt’ team samen, waarbij Jetze als projectmanager en projectverantwoordelijke richting klant en het team.

Mijn ervaringen bij de Staat

In de stageperiode van 17 weken heb ik veel geleerd op het gebied van vakkennis en heb ik veel praktijkervaring opgedaan. Door de verschillende projecten waar aan ik mocht werken heb ik veel verschillende dingen mogen leren. Aan zowel de ontwikkeling en optimalisatie van websites en vormgeving.

Alle projecten waren opdrachten voor klanten van de Staat van Creatie en voor het bedrijf zelf. Er werd kritisch naar mijn werk gekeken en feedback op gegeven. Deze ervaring heeft mij verschillende inzichten gegeven. Onder andere dat ik op de kleine dingen moet letten en de dingen die ik doe meteen goed te doen, anders blijf je te lang bezig met een opdracht. Het was een goede leeromgeving waar een ontspannen sfeer heerst. Alle vragen die ik had kon ik stellen.

Van briefing naar oplevering

Fase 1

Met de klant om tafel brainsorming

De Staat van Creatie laat klanten meedenken en ze luisteren naar haar uitgangspunten. In iedere fase van het proces. Van brainstorm naar functioneel design, van webdesign naar technische realisatie. In drie to vier feedback rondes vragen we naar de mening en het gevoel van de klant. Dit resulteert in eigenaarschap van de klant en efficiëntie in het proces. Samen maken ze waanzinnige creaties die door gebruikers bovengemiddeld goed worden ontvangen.

Fase 2

Functioneel design

Voor dat de Staat begint met het ontwerpen van de website bedenken ze hoe de website moet functioneren. Daarom moet er eerst een analyse gemaakt worden met alle functies die er in moeten komen daarnaast kan vorige data van de website die in kaart is gebracht ook worden gebruikt. In deze analyse staan alle functies beschreven die de klant er in wil hebben, ook wat nodig is voor een goede gebruiksvriendelijke website op basis van bestaande en onderzochte data.

Fase 3

Webdesign

In deze fase wordt het functioneel design omgezet in een visueel aantrekkelijke ontwerp. Zo worden alle functies op een creatieve manier uit gewerkt en allemaal visueel gemaakt. Ook in deze fase vragen ze de klant om feedback en gevoel om zo tot het juiste resultaat te komen.

Fase 4

Technische realisatie

Nadat er een definitief akkoord is op het ontwerp wordt de technische realisatie gestart. De realisatie wordt gedaan door een passende partij, elk project is uniek dus wordt bij elk project gekeken wie hier bij past en welk specialisten er nodig zijn. Zo kan de Staat een zeer kwalitatief product waarborgen.

Fase 5

Testen

Nadat er een test versie is wordt de site door de staat en de klant uitvoerig getest, zo kunnen voor de live gang alle kinderziektes en bugs er uit worden gehaald.

Fase 6

Live

Tijd voor het moment suprême het lanceren van de website. Maanden is er met man en macht hard gewerkt aan een prachtig resultaat waar met gepaste blijdschap de website live gaat.In iedere fase van het proces. Dit is Tevens de laatste fase van het poces. In drie to vier feedback rondes vragen we naar de mening en het gevoel van de klant. Dit resulteert in eigenaarschap van de klant en efficiëntie in het proces. Samen maken ze waanzinnige creaties die door gebruikers bovengemiddeld goed worden ontvangen.

Leerdoelen

Aan het einde van mijn stage kan ik met behulp van de opgegeven functies en wensen van de opdrachtgever een functioneel design maken.

Aan gewerkt tijdens:
Voor de volgende sites heb ik een functioneel ontwerp gemaakt of meegewerkt aan het functioneel ontwerp; Contactpagina medilexonderwijs.nl, Home pagina en overige pagina's noordelijkenvmdag.nl, Bestel proces sohosted.cloud, Home pagina rietveld.help en geholpen bij onlinebijhoekstra.nl.
Leerdoel behaald: Ja
Na mijn stage weet ik wat een functioneel ontwerp is en waar ik op moet letten bij het ontwerpen. Ik heb verschillende functionele ontwerpen gemaakt en voorbeelden gezien van functionele ontwerpen van het bedrijf. Bij het maken van een functioneel design kreeg ik punten van mijn collega die er beslist in moesten en daarna ging ik aan de slag met het functionele ontwerp. Na een paar feedback rondes kwam ik dan een heel eind.

Aan het einde van mijn stage weet ik hoe ik bestaande data van een internet marketeer om kan zetten in een webdesign.

Aan gewerkt tijdens:
Tijdens mijn stage heb ik bij de volgende sites data van een internet marketeer bekeken; onlinebijhoekstra.nl.
Leerdoel behaald: Ja
Na mijn stage weet ik hoe een online marketeer data aanlevert aan een webdesigner. Mijn collega en begeleider Tarek was al gestart met het functioneel ontwerp van de site onlinebijhoekstra.nl. Hij had verschillende documenten en rapporten gekregen waaraan hij zich moest houden voor een goede site, gericht op conversie. Ik heb nog wat elementen toegevoegd aan het functionele ontwerp door de documenten en rapporten van de online marketeer in te zien, om er voor te zorgen dat er niets ontbrak in het ontwerp. Ook mocht ik nog starten met een andere belangrijke pagina van onlinebijhoekstra.nl.
Ik vond dit erg interessant waar je eigenlijk allemaal op moet letten bij het ontwerpen van een website. Daarnaast wil ik mij hier ook verder in specialiseren omdat dit erg van meerwaarde is.

Aan het einde van mijn stage kan ik duidelijke en nette mailtjes versturen naar een klant.

Aan gewerkt tijdens:
Tijdens mijn stage heb ik verschillende mailtjes gestuurd naar klanten en mail contact gehad met klanten.
Leerdoel behaald: Ja
Zo heb ik deze stage geleerd om duidelijke mailtjes te versturen die kort en krachtig zijn, waarbij ik alles goed onderbouw. Zo stuurde ik in het begin mijn mailtje altijd eerst naar mijn stagebegeleider om het te controleren en waar nodig aan te passen. Dit was voor mij een goede manier om beter te leren omgaan met klantencontact en het versturen van goede mailtjes.

Aan het einde van mijn stage kan ik de beter mijn tijd inschatten van projecten en kan ik aangeven hoe lang ik ergens mee bezig ben.

Aan gewerkt tijdens:
Tijdens mijn stage heb ik bij verschillende opdrachten een tijdinschattig gemaakt hoe lang ik er mee bezig kon zijn, mijn stagebegeleiders hebben ook voorbeelden gegeven hoe lang ik ergens mee bezig mocht zijn.
Leerdoel behaald: Nee
Ik vind het inschatten van tijd nog steeds wel lastig, in veel gevallen was ik wel binnen de geschatte tijd gebleven maar soms had ik door omstandigheden wat extra uren nodig. Dit kan natuurlijk altijd gebeuren maar ik blijf het lastig vinden. Ik ben vaak nog wat te servicegericht en blijf soms wat lang hangen in projecten zonder dat het al te veel oplevert. Hier wil ik na mijn stage ook nog mee bezig en mij hier in verbeteren.

Enkele projecten uitgelicht

Op mijn stage dagen ben ik met veel uiteenlopende projecten bezig geweest. Hieronder staan een greep projecten die ik graag even uitlicht met gepaste trots;)

Huisstijl en bijpassende communicatiemiddelen voor

restaurant Unia 12

Proeve in de praktijk

Mijn proeve van bequaamheid mocht ik uitvoeren in de praktijk, dit heb gedaan bij de Staat van Creatie. Ik mocht werken voor het restaurant Unia 12, 10 weken lang in creatieve hub van de Staat.
Unia 12 is een van de kleinste restaurants van Leeuwarden. In de jaren dat het bestaat heeft Unia 12 bewezen dat het goed restaurant is waar je heerlijk kunt genieten van eten en drinken. Ze zijn gegroeid in interieur en tafelbezetting. De oude uitingen waren niet meegegroeid en daarom waren ze toe aan een totale make-over. Een uitstraling die beter past bij het gezellige en sfeervolle restaurant.

Voor het restaurant heb ik verschillende uitingen gemaakt ten behoeve voor het nieuwe imago. Voor de nieuwe uitingen heb ik ook een promotie campagne bedacht.

Proces

Mijn proeve ben ik begonnen met een uitgebreid vooronderzoek over Unia 12, de markt, trends, doelgroep etc. dit allemaal vastgelegd in een verslag. Zo ben ik gestart met een passend concept en dit gepresenteerd. Op basis van de gekregen feedback heb ik verschillende ontwerp-varianten van het logo en huisstijl gemaakt. Daarnaast heb ik eerst één communicatiemiddel uitgewerkt. Met nieuwe gekregen feedback van de opdrachtgever heb ik de ontwerp-varianten uitegwerkt en alle communicatie middelen gerealliseerd. Ik heb alle feedback verwerkt zo uitgewerkt dat de klant 100% tevreden is en blijft. Zo kijken de mannen van Unia12 terug op een goed samenwerking.

"Bedankt voor je fantastisch goede werk."

- Titus en Theo van Unia 12

Alle producten op een rijtje

- Logo en huisstijl
- Menukaart
- Drankenkaart
- Ontwerp buitengevel en uitbesteding daarvan
- Cadeaukaart
- Enveloppen
- Promotiecampagne
- Algemene flyer

Bekijk de website

Tot slot

Mijn derde stageperiode heb ik als zeer leerzaam en uitdagend ervaren. Zo kan ik tevreden terug kijken op deze stage door het behalen van al mijn opgestelde leerdoelen. Daarnaast was het bedrijf erg tevreden over mij en heb een goede beoordeling mogen ontvangen. Met deze stage heb ik ook weer kunnen proeven hoe het is om dit beroep in de praktijk uit te oefenen deze keer op een geheel andere manier. Ik ben er daarbij achter gekomen wat mijn specialiteiten zijn en wat ik het meest leuk vind om te doen in dit beroep.

Hier bij de Staat heb ik ook allemaal weer nieuwe dingen mogen leren en nieuwe inzichten kunnen krijgen, dit kan ik allemaal weer meenemen voor in mijn toekomst. Ik heb er voor gekozen om een internet gerelateerde stage te doen waar ik zo nu en dan een offline opdracht kon doen. Dit soort bedrijven passen ook het beste bij mij, vooral online design en ontwikkeling en soms wat offline opdrachten.

Vragen?

Dat kan altijd;)

Neem contact op